Головна » 2010 » Лютий » 6 » Основна передумова щастя
18:39
Основна передумова щастя

Основна передумова щастя
Тож від чого ж залежить наше щастя? Хто може підняти настрій та допомогти у скрутних ситуаціях?
"Як досягти, зберегти та повернути щастя - це те, що є для більшості людей прихованим стимулом того, що вони роблять", - помітив Уільям Джеймс і був цілком правий, адже щастя чи нещастя забарвлюють наше життя. Щасливі люди сприймають світ більш радісно, світло, з надією, легше приймають рішення та переносять невдачі. Коли в нас поганий настрій, життя здається неприємним, але варто йому змінитись, як ставлення до себе та до інших значно покращується.
Тож від чого ж залежить наше щастя? Хто може підняти настрій та допомогти у скрутних ситуаціях? На думку спадає вислів відомого психотерапевта Носсрата Пезешкіана: "Якщо тобі потрібна рука допомоги, пригадай про те, що в тебе вже є дві руки". І справді... Як часто ми не віримо у власні сили, чекаємо, що хтось прийде і зробить нас щасливими, а самі складаємо руки та відпочиваємо. Але так не буває. Кожний у змозі зробити себе щасливим.
Із точки зору позитивної психотерапії кожна людина народжується з двома базовими здібностями:
ЗНАТИ
ЛЮБИТИ
Любити - це здібність любити й бути любимими, емоційно реагувати на події, які відбуваються, тобто відчувати гнів, сум, захват, страх, що і складає повноцінне життя. Недарма Чайка Джонатан Лівінгстон у творі Річарда Баха сказала: "Найбільш важкодосяжним, тим, що несе в собі найвеличнішу з усіх сил, а також радість і насолоду, рівних яким не буває, є усвідомлення любові та добра".
Знати - це здібність пізнавати, чому яблуко падає на землю, чому росте дерево, чому світить сонце, чому існують хвороби. Нас також цікавлять запитання, ким ми є, звідки прийшли і куди йдемо. Ставити та відповідати на ці запитання і є основою людського розвитку.
Із двох основних здібностей розвиваються чотири сфери існування, які є показником рівня задоволеності життям.
Перша сторона - тіло, яке включає в себе ставлення людини до свого фізичного розвитку, зовнішнього вигляду, приділення уваги харчуванню, заняттям спортом, сну тощо.
Друга сторона - діяльність. Це наше ставлення до власних досягнень і задоволеність вибраною професією.
Наступна сторона - контакти, що означає відносини з оточуючими людьми, стосунки з друзями, близькими.
Остання сторона - фантазії - це ставлення до майбутнього, наші мрії, а також відповіді на запитання: "Що таке життя", "Яким я бачу себе в майбутньому", "Чого я хочу досягти".
Важливість сторін можна порівняти на прикладі: чотири сфери являють собою вершника, яку спонукають наміри до досягнення результатів у діяльності (діяльність), хоче досягнути поставленої мети (фантазії), для цього необхідно мати доброго та здорового коня (тіло), а на випадок, якщо кінь його скине, - помічника, який допоможе знову сісти на коня (контакти) (за Н. Пезешкіаном).
Дисбаланс у сферах призводить до проблем, конфліктів, стресів, хвороб і незадоволеності життям. Але кожний з нас може стати більш щасливим, успішним і здоровим, розвиваючи здібності, гармонізуючи сторони життя та цілісно приймаючи себе. Адже:
Розум без любові - холодний,
Любов без розуму - наївна,
Розум і любов - мудрість.

Для того щоб допомогти собі у важких ситуаціях, можна використати такі методи:
-Позитивна реінтерпретація, яка допомагає подивитись на проблему з іншого, позитивного боку й винести для себе урок. Адже якщо ми бачимо в ситуації не тільки мінуси, а і плюси - це додає нам сил, підвищує самооцінку, робить нас більш оптимістичними та відкритими, допомагає проявляти свої вміння та здібності, від чого і залежить наше відчуття щастя.
-Кросс-культурний підхід - включає в себе звернення до досвіду інших людей. Щастя часто є відносним не тільки в порівнянні з нашим попереднім досвідом, а і в порівнянні з іншими людьми. Ми завжди порівнюємо себе з кимось, і те, як ми почуваємо себе, - добре чи погано, залежить від того, хто ці люди. На досвіді інших ми вчимось поводитись по-різному, адже: "Якщо хочеш мати те, чого ніколи не мав, роби те, чого ніколи не робив".
-Використання метафор, висловів, народної мудрості, в яких описаний досвід інших людей, народів і минулих поколінь.
За даними психологічних досліджень, можна сказати, що щасливі люди, як правило:

  • мають високу самооцінку;
  • оптимістичні та комунікабельні;
  • мають близьких друзів і щасливі у шлюбі;
  • у роботі та відпочинку проявляють свої вміння та здібності;
  • вірять у Бога;
  • добре сплять, харчуються та займаються фізкультурою.

Отже, успіху в пошуках гармонії й не забувайте бути щасливими вже просто зараз.

Автор: Л. Чигарьова
Стаття журналу "Відкритий урок: розробки, технології, досвід"

Категорія: Особисте | Переглядів: 1291 | Додав: umni4ka | Рейтинг: 4.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]